Хитринки
- Ако се чудите какво да правите с булото на прасето, не го давайте на кучето. Увийте с парченца от него късчета черен дроб и след това ги запечете във фурната. Ще се получи невероятна вкуснотия.
- Кожичките на опърленото прасе може да хапвате цяла година. Достатъчно е да ги поръсите с подправки и да ги навиете на стегнати рулца. След това ги сварете в зелева чорба и щом са готови или ги замръзете във фризера, или стерилизирайте в буркани.
- От свински сърца може да си направите чудесна пастърма. Нарежете ги на филенца и ги потопете в солена саламура за две денонощия. След това ги подсушете добре, увийте ги в кърпа и ги притеснете с тежест за няколко часа. Накрая ги поръсете обилно с червен и черен пипер, чубрица и кимион. Завържете ги на проветриво място.
- Маслините придобиват много приятен вкус, ако ги държите в олио, в което сте сложили няколко резенчета лимон. А получилото аромат на зехтин олио, може да използвате при готвене. Искате ли да ги обезсолите, залейте ги с вряла вода и ги оставете в нея, докато изстине.
- Пяната, която се отделя от месото при варенето му, съдържа пресечени белтъци. Така че, когато я обирате, заедно с нея изхвърляте и голяма част от ценните хранителни съставки на месото. За да ги запазите, удряйте леко с лъжицата върху пяната – тя ще падне надолу и ще се разтвори отново в бульона.
- Котлетите, филето и дробът ще станат по-сочни при печенето на скара, ако не им сложите сол. Посолете ги преди поднасянето.
- За да премахнете лигавината при почистването на риба, измийте я предварително със солен разтвор.