Полезни съвети
● Месото от стари животни залейте за 15 минути с 2-3 лъжици ракия или друг алкохол. Така ти става меко и сочно и се сварява по-бързо.
● Ако искате кюфтетата да станат по-сочни, прибавете в каймата 1-2 лъжици кисело мляко и един настърган картоф.
● Ако намажете омесения хляб (пита) отгоре с подсолена вода, кората ще стане хрупкава. Ако го намажете с разбити яйце – златиста и мека.
● От тестото, което втасва по-бавно, става по-хубава пита или друго тестено изделие.
Тестото за палачинки пригответе един или два часа преди да ги пържете.
● За да не залепват една в друга палачинките, леко посипете с пудра захар.
● Оставяйте винаги хладилника резервни и трайни продукти, с които бързо и лесно ще приготвите нещо за неочаквани гости.
● Гответе със слънчогледово масло, но подправяйте салатата със зехтин.
● Ще имате по-добро самочувствие, ако вършите кухненската работа с приятна музика.