Креолската кухня
В повечето креолски ястия се слага ориз - в десертите също. Готви се на пара или на водна баня.
Джамбалайла е основното креолско ястие. Лукът и пиперките се задушават в бульон и масло. Прибавят се кубчета печено пилешко месо и пушено филе. Накрая се прибавя доматен сос и кимион. Оризът се вари с настърган лук. Слага се цветната смес. Ястието се запича на фурната. Джамбалайла се прави и от скариди и миди. Подправя се с настъргана целина и риган. Ястието е леко сочно и много вкусно.
Червения ориз е запазена марка на този вид кухня. Пасират се лук, чесън и глава целина. Задушават се с ориз и пушени гърди в малко олио и вода. Накрая се слагат пасирани зърна от червен боб и табаско.
Оризът присъства и в десерта ябълки с мед. Зърната първо се сваряват. Във водата се пускат стафиди, 5с.л. мед, канела, джинджифил и малко масло. Издълбаните с лъжичка ябълки се пълнят с плънката. Пекат се на фурна, поръсени със смлени лешници.