Сладостта на графинята
Продукти: 400г брашно, 200г масло или маргарин, 100г пудра захар, ванилия, настъргана кора на лимон, половин пакетче бакпулвер, 4 яйца, 1 лъжица прясно мляко. За плънката – ябълки, стафиди, канела. За отгоре – разбитите с 200 г захар белтъци от яйцата.
Приготовление: Омесва се тесто от брашното, маргаринa, пудрата захар, бакпuлвера, 4-те жълтъка, лимоновата кора, ванилията и млякото. Две трети от тестото се разточва и се слага в намазана с маргарин тавичка. Останалото се прави на топка и престоява в хладилника. Върху тестото в тавичката се слагат настърганите ябълки, разбъркани със стафидите и канелата, а отгоре белтъците със захарта. Тестото от хладилника се настъргва на едро ренде и се разпределя върху белтъците. Пече се до зачервяване.