Никулден без риба не става.
Никулден без риба не става. Всяка къща се гощава с шаран. Това е домашната жертва в чест на владетеля на моретата, водните стихии и покровителя на моряци и рибари - свети Никола. На празничната трапеза се слагат сарми, кисело зеле, бял боб яхния и други, все постни ястия. Прави се пита, която се нашарва обредно с кръстове, лодки, риби. Централното място заема шаранът. Приготвя се с много лук, с орехи и стафиди. Завива се в тесто и се пече под връшник или във фурна. Вярва се, че никулденската трапеза и особено шаранът имат магическо значение. Костите на рибата не се хвърлят, а се изгарят или закопават, та да не ги тъпче и осквернява някой. От главата на шарана се взема една костичка, наричана "кръстче', и се зашива в шапчицата на най - малкото дете в къщата, против уроки.