В Кухнята

Никулден без риба не става.

Никулден без риба не става. Всяка къща се гощава с шаран. Това е домашната жертва в чест на владетеля на моретата, водните стихии и покровителя на моряци и рибари - свети Никола. На празничната трапеза се слагат сарми, кисело зеле, бял боб яхния и други, все постни ястия. Прави се пита, която се нашарва обредно с кръстове, лодки, риби. Централното място заема шаранът. Приготвя се с много лук, с орехи и стафиди. Завива се в тесто и се пече под връшник или във фурна. Вярва се, че никулденската трапеза и особено шаранът имат магическо значение. Костите на рибата не се хвърлят, а се изгарят или закопават, та да не ги тъпче и осквернява някой. От главата на шарана се взема една костичка, наричана "кръстче', и се зашива в шапчицата на най - малкото дете в къщата, против уроки.
Изпратено на 12/3/1999 от Galia at triada dot bgGalia at triada dot bg. Прочетено 2347 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25296)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш