Картофи с шунка на фурна
Продукти:
600г картофи
300г шунка
125г пакетче краве масло
1ч.ч. прясно мляко
2 яйца
50г настърган кашкавал
1ч.л. сол
Приготвяне:
Картофите се обелват и слагат за варене в подсолена вода. След около 40 минути са готови се оттеглят от котлона за пюриране. Отцеждат се от водата, намачкват се с дупчеста лъжица. Добавя се 1ч.ч. прясно мляко, 2 яйца и 1/2ч.ч. топла вода. Всичко се разбива много добре на пюре. Накрая се наръсва настъргания кашквал. Намазва се дъното и околния ръб на тавичка за печене с краве масло. Подрежда се половината от шунката, нарязана на парчета. Отгоре се разпределя половината от пюрето. Върху него се слагат другите парчета шунка. Най отгоре се завършва с пюре. Правят се леки шарки с вилица. Слагат се тук там парчета краве масло. Ястието се слага за печене на 200 градуса около 40 минути. Поднася се изстинало като се режат квадратни парчета. Върху всяко едно се забожда клонка магданоз.
Източник: babapena.com