Шоколадова торта
Продукти за блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.л. сол
1/2ч.ч. какао на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2ч.ч. захар
3/4ч.ч. краве масло
4 яйца
Продукти за крема:
1/2 ч.ч. какао на прах
1 шоколад разтопен
7 лъжици вода
1 пакет краве масло
1 1/2 ч.ч. пудра захар
За сироп:
200мл вода
3 с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. ликьор
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и маслото до побеляване. Внимателно се добавят бакпулвера, содата и солта и указаното количество какао. Разбърква се добре с дървена шпатула. Брашното се слага лъжица по лъжица като се внимава да не стане на валци. Редува се брашно , мляко и така до изчерпване. Тестото се пече в тортена кръгла форма с диаметър 26 см, предварително намазана с краве масло и в загрята фурна до 180 градуса. Първоначално се пече блата само отдолу, след като се надигне достатъчно се включва да се изпече и отгоре. След 30-40 минути се проверява с клечица дали е опечен добре. След изпичане се изважда и внимателно се срязва с конец на два кръга. Приготвя се сироп като се завари вода заедно със захарта, ванилията и ликьора. След като заври и захарта се разтопила добре, сиропа е готов. Долния кръг се сиропира със захарен сироп. Шоколадовия крем се прави по следния начин: разтопява се шоколад в подходящ съд и на водна баня. Отделно се разбива кравето масло с пудра захар и какаото на прах. След готовност се прибавя към разтопения шоколад. Добавят се и 7- те супени лъжици вода и се бърка н а водна баня докато леко се сгъсти. Двата тортени кръга се слепват помежду си с крем. С крема се намазва тортата и отгоре. Оставя се в хладилника или навън на студено да престои 24h. Сервира се на следващия ден.
Източник: babapena.com