Вицове Триада

Тираджия, металист и програмист решили да се надпиват с бира.
Пили каквото пили, тираджията се отказал. Програмиста и металиста продължили, ама в един момента се оказало, че и двамата не могат повече, но са изпили по равно.
Металиста се напънал, изревал "МЕТАЛ ФОРЕВЪР" и гаврътнал още една халба. Той погледнал към програмиста с усмивка, доволен от победата си, и казал:
- Ами сега?
Програмиста отговорил:
- Сега включвам виртуалния стомах. Барман, дай още една каса!


В Кухнята

Варене на яйца

Как да варим яйца? Преди всичко като спазваме няколко прости правила:
* Никога не варете яйца, веднага след като ги извадите от хладилника. Студените яйца, сложени в горещата вода почти задължително ще се напукат.
* Ако разполагате с таймер – използвайте го. Така няма да преварите яйцата – тогава жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Ако яйцата са много пресни ( до 4 дена ) добавете още около 30 секунди към времето за варене.
* За да не се напукват яйцата при варене може да се добави сол във водата. Може да прободете с игла дъното на яйацата , за да се намали вътрешното налягане.
* Избягвайте да варите съвсем пресни яйца. Те не могат да се белят добре. Белтъкът залепва по черупката. Най-добре се варят яйца на 3 до 10 дни.
* Винаги използвайте малък съд – ако варите яйца в голям съд, след завирането на водата, те ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат.Варете на тих огън, без бурно кипене.
* Ако ще варите повече от няколко яйца, най-добре е да ги поставите в метална кошничка или мрежичка. Това ще ви помогне да ги извадите по-лесно и бързо.

Рохки яйца
Не се препоръчват да се консумират от деца, бременни жени, възрастни хора или възстановяващи се след сериозни заболявания.
Сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на силен огън. След като заври водата, намалете огъня и варете:
* 3 минути, ако искате наистина рохко яйце
* 4 минути, за твърд белтък и течен жълтък
* 5 мунути за твърд белтък и сварен жълтък с ярко-жълто полутечно петно в сърцевината.

Твърдо сварени яйца
Сложете яйцата в съда за варене и залейте със студена вода. След като заври водата, намалете огъня и варете:
* 6 минути, за яйца леко течни в средата на жълтъка;
* 8 минути, за напълно сварени яйца.
След като ги свалите от огъня е необходимо да ги поставите в студена вода. Отначало ги оставете под течаща вода за 1 минута, след това в съд със студена вода, докато не се охладят, така че да могат да се държат в ръка - за около 2 минути.

Да се обели много прясно сварено яйце е доста трудно - затова варете яйцата поне 4 дена след снасянето им. Най-лесо е да се обелят като първо се начупи кората по цялото яйце, след това като държите яйцето под течаща вода, започнете да белите като започнете от тъпия край. Водата ще измие всички малки частици от черупката.
След това отново сложете яйцата в студена вода, докато напълно не изстинат. Ако не охладите яйцата бързо, то те ще продължат да се варят и е възможно да се преварят и да почернее белтъка.

Източник: kulinar.gbg.bg

Изпратено на 15.4.2009 г. от Анонимен. Прочетено 10779 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2016 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел16.8.2013 г.
Лесна мусака с патладжан

10.7.2013 г.
Пилешки гювечета

05.12.2012 г.
Как да изберем прясна риба

30.11.2012 г.
Печени ребърца

23.11.2012 г.
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (25541)

2. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (22882)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (22594)

4. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (20350)

5. Пълнени патладжани със зеленчуци и сирене (19912)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш