Oсоляване на рибни продукти
Осоляване на риба в саламура
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите и се нарежда в подходящ съд. Сварява се саламура от 1 л вода, 250 г сол, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Охлажда се и се налива в съда. След 20 дни рибата се изважда, измива се със студена вода и се окачва на студено проветриво място да съхне.
Сушен шаран
Рибите се почистват от люспите и вътрешностите. Главите и опашките се отрязват. Осоляват се със суха сол или в саламура 10 дни, след което се измиват, отцеждат се и леко се поръсват със сол, смесена с 20% селитра и подправки. Окачват се на сухо и проветриво място да съхнат 2-3 седмици.
Изсушената риба се опакова в сандъчета, на които са приспособени отвори за проветряване. Между тях се поставят сухи пръчици със същата цел. Съхранява се до една година на сухо и проветриво място.
Осоляване на хайвер
Изцеденият хайвер се почиства от ципата, която го обвива. Осолява се, като се примеси със ситна сол (85 г на 1 кг) хайвер. Прибавя се и по 1 г калиева селитра за запазване цвета на хайвера. Нарежда се плътно в буркани и се съхранява в хладно помещение. Зреенето му продължава 2-3 месеца. Добре запазеният хайвер има керемиденочервен цвят и приятно солен вкус.