В Кухнята

Oсоляване на рибни продукти

Осоляване на риба в саламура
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите и се нарежда в подходящ съд. Сварява се саламура от 1 л вода, 250 г сол, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Охлажда се и се налива в съда. След 20 дни рибата се изважда, измива се със студена вода и се окачва на студено проветриво място да съхне.

Сушен шаран
Рибите се почистват от люспите и вътрешностите. Главите и опашките се отрязват. Осоляват се със суха сол или в саламура 10 дни, след което се измиват, отцеждат се и леко се поръсват със сол, смесена с 20% селитра и подправки. Окачват се на сухо и проветриво място да съхнат 2-3 седмици.
Изсушената риба се опакова в сандъчета, на които са приспособени отвори за проветряване. Между тях се поставят сухи пръчици със същата цел. Съхранява се до една година на сухо и проветриво място.

Осоляване на хайвер
Изцеденият хайвер се почиства от ципата, която го обвива. Осолява се, като се примеси със ситна сол (85 г на 1 кг) хайвер. Прибавя се и по 1 г калиева селитра за запазване цвета на хайвера. Нарежда се плътно в буркани и се съхранява в хладно помещение. Зреенето му продължава 2-3 месеца. Добре запазеният хайвер има керемиденочервен цвят и приятно солен вкус.

Изпратено на 12/6/2000 от Анонимен. Прочетено 7053 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29466)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26329)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25307)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25193)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22938)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш