В Кухнята

Никулденски шаран

Рецепта

Никулденски шаран
1 по-голям шаран (около 2.5 кг.) се изчиства, посолява се и се натрива отвътре и отвън с лимонов сок, черен пипер и индийско орехче. Оставя се поне един час на хладно, за да поеме миризмата на подправките.
През това време се приготвя плънката: 4-5 средно големи глави лук се нарязват на кръгчета, прибавят се 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно и 2-3 домата, обелени и настъргани. Всичко в равни части се задушава в мазнина 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се 1 чаена чаша по-едро нарязани орехи, черен пипер, индийско орехче, босилек и се отстранява от огъня. Като поизстине, се добавят 2 супени лъжици галета. Напълва се шаранът и се зашива. Обилно се намазва с мазнина и се поръсва с черен пипер.
От 1 чаена чаша вода, щипка сол и брашно се приготвя тесто, в което се завива рибата, като под и върху нея се нареждат кръгчета лимон и домати. Тестото се украсява с вилица или нож така, че да наподобява люспи (или отделни ленти от него се налепват върху кората). Маже се с 1 жълтък, разбит в малко вода, и се пече в намаслена тава в предварително загрята фурна около 40 минути.
Изпратено на 12/5/2000 от Непризнат майстор готвач. Прочетено 3566 пъти.
Изпратено на 12/2/2005 от Диана Иванова.
Звучи примамливо вкусно. Ще опитам, но ми се струва, че индийското орехче ще го заместя с естрагон. Просто не харесвам миризмата на индийското орехче :)
Изпратено на 12/7/2000 от Николай.
А откъде пари за 2,5 кг. шаран?



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29283)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26143)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25070)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25038)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22745)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш