Никулденски шаран
Рецепта
Никулденски шаран
1 по-голям шаран (около 2.5 кг.) се изчиства, посолява се и се натрива отвътре и отвън с лимонов сок, черен пипер и индийско орехче. Оставя се поне един час на хладно, за да поеме миризмата на подправките.
През това време се приготвя плънката: 4-5 средно големи глави лук се нарязват на кръгчета, прибавят се 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно и 2-3 домата, обелени и настъргани. Всичко в равни части се задушава в мазнина 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се 1 чаена чаша по-едро нарязани орехи, черен пипер, индийско орехче, босилек и се отстранява от огъня. Като поизстине, се добавят 2 супени лъжици галета. Напълва се шаранът и се зашива. Обилно се намазва с мазнина и се поръсва с черен пипер.
От 1 чаена чаша вода, щипка сол и брашно се приготвя тесто, в което се завива рибата, като под и върху нея се нареждат кръгчета лимон и домати. Тестото се украсява с вилица или нож така, че да наподобява люспи (или отделни ленти от него се налепват върху кората). Маже се с 1 жълтък, разбит в малко вода, и се пече в намаслена тава в предварително загрята фурна около 40 минути.