Откритието на Граф Румфорд
Вероятно варива от зеленчуци и месо са умеели да правят и най-древните хора. Но изкуството да се приготви ароматна и питателна супа се преписва на граф Румфорд – естествоизпитател и политик.
В действителност той се казва Бенджамин Томпсън и е американец. През 1784 г. този “странен човек”, според съвременниците му, постъпва на държавна работа в Мюнхен. Новите му съграждани обаче са му признателни не само за съвестно изпълняваните длъжности, но и за това, че ги е научил да ядат картофи. Нещо повече – графът пръв приготвил за приятелите си супа от пресни зеленчуци и месо.
Ползата от това откритие е многопосочна. Диетолозите изтъкват факта, че супата съдържа голямо количество витамини и минерални вещества и е особено необходима на организма в сезони, когато те не достигат на трапезата. Освен това топлата течност, която е истински мехлем за стомаха, е най-добрата подготовка за тяхното възприемане и разграждане.
Всяка нация си има свой специалитет супа, който доминира на трапезата в различни епохи. Част от позабравените национални ястия диетолозите и етнографите опитват днес да възродят. В Русия и Беларус например преди столетия е била популярна т. нар. “тюря”, което буквално преведено означава попара. Това е студена рядка супа, приготвена с квас и подправена с настъргана ряпа. За съжаление опитите да се възроди и отново популяризира това национално ястие в двете държави не се увенчават с успех.