Първите блюда в европейската кухня
По традиция обядът в почти всички европейски държави започва с вкусна топла супа – истинско удоволствие в студените дни. Ето няколко от супите-емблеми на различни страни.
Швейцария: Гъша супа от Берн
Продукти: 2 гъши бутчета, 4 големи моркова, 1 корен целина, 4 картофа, 1 резен зеле, 2 стръка праз лук, 1 глава лук, млян черен пипер, 4 кръгчета запържен бял хляб, 4 супени лъжици настъргано сирене, 50 г масло.
Измийте и сварете за 90 минути бутчетата в 2 л подсолена вода. Ситно нарежете морковите, целината, зелето и картофите, а праза и кромид лука нарежете на колелца. Сложете ги в бульона и варете още 1 час. След това извадете, обезкостете и нарежете месото. Сварените продукти смелете и върнете в бульона заедно с месото. Затоплете фурната до 250 С и налейте супата в съд от йенско стъкло. Пуснете вътре хлебните кубчета и наръсете с настърганото сирене. Разтопете маслото и полейте върху него. Оставете във фурната 15 мин, докато се образува златиста коричка. Поднесете заедно със съда, в който е готвена супата.
Австрия: Супа със свинско филе
Продукти: 500 г свинско филе, 50 г масло, 2 глави лук, скилидка чесън, 1 люта чушка, 2 консервирани зелени доматчета, 125 мл пилешки бульон, 250 мл сос чили, 1 бурканче мариновани гъби, 1 глава лук, 1 чушка, черен пипер, сол, 200 мл бяло вино.
Нарежете месото на кубчета и запържете в маслото. Лука и чесъна смелете, а чушката нарежете (или стрийте, ако е суха). Прибавете към месото и задушете. Малко по-късно сложете гъбите, нарязани на филийки и лука. Налейте бульона, виното и соса чили. Загрейте до кипване и варете 30 мин. 10 минути преди да свалите от огъня пуснете и резените домати. Подправете готовата супа с подправки по ваш избор.
Русия: Цвеклова супа
Продукти: 500 г джолан, 1 дафинов лист, сол, черен пипер на зърна, 2 големи моркова, 1 стрък праз лук, 500 г зеле, 500 г цвекло, 2 супени лъжици винен оцет, 1 връзка магданоз, 4 чаени лъжички сметана.
Загрейте до кипване 1 л вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и чаена лъжичка сол. Обрежете месото от джолана и заедно с кокала го пуснете да ври 1 час и 10 минути. Нарежете и прибавете лука, морковите, цвеклото и зелето 40 минути след кипването. Подправете с оцет и варете още 30 минути. След като свалите от огъня поръсете със ситно нарязан магданоз. Поднесете супата с калпак от сметана.
Хърватия: Рибена супа
Продукти: 300 г кус-кус, 6 супени лъжици олио, 1 кг различни риби, 3 супени лъжици лимонов сок, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 500 г домати, сол, черен пипер, по 250 мл бульон и бяло сухо вино, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 2 супени лъжици брашно.
Загрейте до кипване 1 ½ л вода и 1 ½ чаена лъжичка сол. Намалете огъня и сипете кус-куса, бъркайки варете 20 минути. Оставете съда в затоплена фурна. Рибата нарежете на парченца и напръскайте с лимонов сок. Посолете, оваляйте в брашно и изпържете в 1 супена лъжица олио. В него изпържете до прозрачност и ситно нарязания лук, счукания чесън и обелените и нарязани на кубчета домати. Налейте бульона и виното, поръсете с черен пипер и варете 8 минути. Сложете рибата и оставете супата още 5 минути на огъня. Отцедете кус-куса и го прибавете заедно с магданоза след сваляне от печката.
“Лястовичи гнезда” – най-скъпата супа в света
Тя се смята и за най-изисканата от всички супи. Приготвя се от т. нар. лястовичи гнезда, които строят дребните птички в Югоизточна Азия, Австралия и по островите на Тихи и Индийски океан.
Малките “архитекти” изграждат жилищата си от специално подбрани от тях растения и ги лепят както всички други лястовички по света със слюнка. Да се съберат обаче те от високите дървета не е никак лесно. Но затова пък усилията на собствениците на изискани ресторанти са възнаградени многократно – супата, която изкусни майстори сготвят от лястовичите гнезда, е истинско кулинарно чудо и поради това и невероятно скъпо удоволствие.