Гозби по бабини рецепти
Касапска яхния
Подбира се тлъстичко месо от младо прасе, за да стане яхнията вкусна. По-едрите кости се отделят, а се запазват към месото по-дребните, както казва народът “дребни мръвчици”, с кокалчето. Месото се нарязва на средно големи парчета и се задушава заедно с 4-5 глави ситно нарязан кромид лук. Повечето лук придава на яхнията благост и гъстота. Той е, така да се каже, душата на гозбата. Месото и лукът се задушават в дълбока тенджера със захлупен капак. Тогава месото става сочно и вкусно. От време на време се разбърква с дървена лъжица, докато всичко се изпържи и тлъстините се стопят. Ако те са недостатъчно, се добавя 1 лъжица прясна мас. Слага се лъжица препечено брашно и по желание лъжица гъсто доматено пюре. Поръсва се с червен и черен пипер, пускат се и 2 лютиви пиперчици, 4-5 скилидки чесън и се залива с 2 чаши вино. Сипва се хладка вода, почти да покрие месото, захлупва се с капак и яхнията се оставя да къкри на слаб огън, докато остане на мазнина.