Свинско по ловджийски
Избира се 1 кг крехко свинско месо, нарязва се на порции и се задушава с 3 лъжици олио или свинска мас и малко водица заедно с нарязаните на дребно 2 главички кромид лук, 2 моркова и 1 резенче целина. Когато омекне месото, се прибавят настърганите на ренде червени домати или 1 лъжичка доматено пюре и се поръсва с червен пипер. След 15 мин се добавят 300 г обелени цели лукчета (арпаджик), 100 г шунка (колбас), нарязана на ивички, 150 г гъби и чашка вино. Гозбата се оставя да се задушава на тих огън почти до готовност. Тогава се прибавят още 1 чаша вино, дафинов лист, черен пипер на зърна, дребно нарязан магданоз, лъжица препечено брашно, размито във вода. Задушава се още десетина минути, отстранява се от огъня и се подправя с 1 лъжица краве масло.