Някои летни коктейли
Холандски млечен чай
Три чаени лъжички чай, половин литър врящо мляко, захар, ром или коняк, парчета лед, размита сметана.
Чаят се залива с врящото мляко и се остава да престои около пет минути. Сместа от чаения екстракт и млякото се прецежда и се подслажда на вкус. Когато изстине, се подправя с ром и се налива във високи стъклени чаши, в които се пускат парченца лед. Гарнира се със сметана и се поднася. Пие се със сламка.
Чаен пунш с вино
Една бутилка червено вино, половин литър чаена отвара, 800 грама вода, 50 грама захар, две пръчици карамфил, малко кора от лимон и канела на вкус.
Чаената отвара и виното се затоплят. Захарта и подправките се прибавят към водата и се държат на огъня до завиране, след което се прибавят към сместа от чаената отвара и виното.
Във водна баня се разбиват на пяна 3-5 яйца и се изсипват в готовия пунш.