Хлябът е мухлясъл, ами сега?
Случва се и на най- добрите домакини. Ако мухлясалите участъци не са по- големи от 2 стотинки, не изхвърляйте хляба. Изрежете възможно по- нашироко около тях и използвайте останалата част. Но когато мухлясалите места са по- големи от посочения размер, то целият хляб не става за консумация. При нарязан на филийки хляб изхвърлете мухлясалите заедно с още 2- 3 пред и зад тях.
Когато плесенните гъбички проникнат във вътрешността на хляба, яденето му става опасно, защото плесенната отрова aflatoksin може да предизвика тежки чернодробни увреждания и дори да възбуди образуването на рак.
Важно е да се знае, че нарязаният хляб мухлясва по- бързо от целия. По- атакувани от плесени са белият и смесеният с пшеница хляб, отколкото ръженият и примесените с ръж.
Съхранявайте хляба сух, на прохладно място. Стайната температура трябва да е 18- 20 градуса. Дръжте го в кутия за хляб или друг, неплътно затварящ се съд. Ако сте купили нарязан хляб, оставете го в опаковката и изваждайте само толкова филии, колкото ще изядете.
Много сполучлив начин за запазване на хляба е да го нарежете на филийки, които да разпределите на дози за едно хранене и да ги замразите.