Малки хитринки в кухнята
1. За да станат крехки начуканите котлети и шницели, които ще пържите, намажете ги със смес от олио и оцет и ги оставете да престоят 1-2 часа.
2. Ако искате да получите повече каймак от млякото, затоплете го леко – колкото пръстът ви да издържа в него, и веднага потопете съда в студена вода. Сменяйте водата неколкократно.
3. Стъклените чаши ще заблестят като кристални, ако ги измиете със сол и ги изплакнете със студена вода.
4. Десертите от грис стават по-пухкави, когато той преди приготвянето се постави за половин час във вода или прясно мляко.
5. Когато разтопявате шоколад, намажете първо дъното на съда с малко масло – така шоколадът няма да залепне по него.
6. Искате ли да поомекнат изсъхналите курабийки, наредете ги на тава, напръскайте ги леко с вода и ги затоплете във фурната на водна баня за няколко минути.
7. Мекиците, бухтите и поничките няма да поемат много мазнина при пържене, ако при замесването на тестото сложите бакпулвера (хлебната сода) в брашното, а не в киселото мляко.