За колко време се сваряват продуктите под налягане?
Автоклавните тенджери, в които продуктите се варят под налягане са много удобни. Тези т.нар. бързоварни тенджери и време на домакинята, и пари за ел. енергия. Затова са все по-предпочитани. Имат едно неудобство обаче – при готвене с тях не може да се проверява за колко време продуктите са се сварили. Ако не знаете или сте забравили колко време е необходимо за това, направете справка:
свинско месо - 20-25 минути
телешко месо - 20-25 минути
агненшко месо - 20-25 минути
говеждо месо - 25-30 минути
пиле - 15 минути
кокошка - 20-30 минути
риба - 10 минути
зрял фасул - 35-40 минути
леща - 20-25 минути
кисело зеле - 15-20 минути
прясно зеле - 8 минути
зелен фасул - 7-8 минути
зелен грах - 7-8 минути
картофи - 10 минути
моркови - 12 минути
карфиол - 5 минути
спанак - 1-3 минути
ябълки - 3 минути
дюли - 8 минути
Внимание: При готвенето с автоглавна тенджера имайте предвид, че след отстраняването й от огъня варенето продължава до 10 минути.