Малки хитрини в кухнята
o При готвене ще запазите повече от витамините на зеленчуците, ако те и водата изпълват целия съд и той е добре похлупен.
o За да не се омирише кухнята, а и цялото жилище на изкипяло мляко, покрийте го с хартия, напръскана с оцет.
o Зърната на ориза ще останат цели и няма да се слепват, ако преди варенето го залеете с гореща подсолена вода в съотношение 1 част ориз – 2 и ½ части вода. Със студена вода се приготвя разварен ориз за сутляш.
o Печеното месо се реже по-лесно на тънки филии, като предварително се увие стегнато в канап.
o Рибата се посолява половин час преди пърженето. Така не се разпада в тигана.
o Най-лесно се отделя белтъкът от жълтъка, когато яйцето е студено.
o Тестените изделия няма да поглъщат много мазнина при пърженето, ако в нея се сложи малко оцет.
o Сладкишите от маслено тесто се вадят по-лесно от тавичката, след като изстинат.
o Баклавата ще е добре бухнала, ако след изпичането се остави без сироп за два дни.