В Кухнята

Яхния “Френски рай”



Нямам какво ново да ви кажа за французина. Колкото пъти да съм бил в Париж, сънят ми не е бил достатъчно дълъг, за да го опозная. Но съм чувал, че дългото общуване с красотата накрая те прави безразличен. Привиква се лесно и заприличва на коалиция след избори. Може би затова, ако искам да изстържа нещо обезболяващо от безпомощността да си ашладисвам сянката, тя ще дойде от това, че съм осъден на безбрачие с този град, пък и с цялата държава. За французина знам, че не сяда на масата без сирене и вино, а това да си ляга сам - не съм чувал. Говори се също, че французин сменя любовница за добре сготвена леща! Може би ще се съгласите с него, тъй като едното е за угода на душата, а другото - обещание за фантастични нервни кризи...
Вземате четвърт леща и хубаво я изчиствате, защото ако някое камъче се окаже по-здраво от зъба ви - радостта на зъболекаря, ще ви почерни живота.
Освен огромните им инвестиции в свободната любов, във Франция продават вино за пиене и вино за готвене. Веднъж един приятел донесе оттам червено за готвене и като му седнахме - нищо не сготвихме и нищо не остана от тази кулинарно ориентирана течност.
Та в подобно вино накисвате лещата и я оставяте да пренощува. За да не ви се кърши сънят, че сте похабили виното, с останалото от бутилката се разквасете на къси глътки. Сега са на мода ранната туршия и пушените гърди. Нарежете на кубчета едно парцалче (200 грама) от гореспоменатите свински прелести, хвърлете ги без мазнина в тигана и бъркайте, докато почнат да се топят.
Гърдите много си вървят с лука - надробете две глави и ги запържете заедно до оня златист цвят на новите пет стотинки. Хубаво е и да имате две кубчета бульон, които да хвърлите в литър вода и с него да залеете набъбналата от виното леща. Ако нямате - карате нататък само с вода.
(По въпроса за водата, без да искам да ви тревожа, ще ви споделя, че преди години нашите атлантици намерили на острова умряло пингвинче. Направили му аутопсия и установили, че е погинало от цироза. Така е, когато се набляга демонстративно на водата...)
Лукът и гърдите добавяте към лещата, овкусявате с дафинов лист и няколко пръчици карамфил и оставяте варивото да къкри на пепеляв огън. През това време обелвате три картофа, разкроявате ги на четири, измивате два моркова и ги нарязвате дребно. По средата на варенето прибавяте зеленчуците към лещата, сипвате чаена лъжичка захар и две сол, а смленият черен пипер - накрая.
Опитвате дали нещо не е закъсняло да омекне и след като се уверите, че хармонията е пълна, дръпвате от огъня.
Хапвате, пийвате и се сещате как една англичанка определя французите: “Сирене, вино и първата срещната...” За леща не се споменава.
В памет на Цаньо Сърнев
Изпратено на 10/2/2003 от Цаньо СЪРНЕВ. Прочетено 7388 пъти.
Изпратено на 3/13/2006 от Fanni.
Много одухотворено.Аз също готвя подобно ястие и честно казано става превъзходно.За французите нищо немога да кажа , защото нямам наблюдения.Аз си имам едно българче, на което с голяма охота готвя всякакви гозбици и невярвам да ме смени за една леща, защото едва ли има някоя, която да я сготви по вкусно от мен :)



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25296)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш