В Кухнята

12 декември Сладкиш “Донесете коняк за Спиридон”


Българино, ако зимата ти носи клаустрофостробична меланхолия, правителството не уважава числото 13 и вече си започнал да закусваш с мечтите си - вдигни очи! В сряда е денят на майстора - Св. Спиридон.
Който е занаятчия, да нареди кадърна маса, иначе ще окалпазани ръцете си. Свети Спиридон е покровител на обущарите, грънчарите, и оттам нататък - на всички занаятчии.
Много са интересни приказките на майсторите, с които си правят закачки или се гневят един на друг. Ето десетина бисера от фразеологията на баш майсторите, които си разменяхме някога на Троянската чаршия, където аз имах дюкян за локум и шербети.
Бодна майстора си в пояса.
(Надмина майстора си.)
Върдзън ф ръцете, комкън ф ушите.
(За калпав, глупав човек.)
Дудето си утвори устатъ, чаршията съ затваря.
(За бавен, ленив, мързелив човек.)
Дууби си кучиту.
(Довърши си работата.)
Идин ший, другий пори.
(Израз за неразбирателство.)
Качил си алатът нъ таванът.
(Майстор, който вече не работи.)
Кисията му ът кучишка кожа, лай му парите.
(За човек, който харчи безогледно.)
Крякна му паткътъ.
(Спечели неочаквано.)
Крадена стокъ тимел не фаща.
(С крадено успех не се постига.)
Нищо съ у гроб не носи усвен майстурлукът.
(Най-важното за човек е да остави добро име.)
На младини чувек съ жени зъ утпрет, нъ старини зъ утзатъ.
(Всяко нещо с времето си.)
Терсене гудинъ с тринайси месеца.
(За човек с опак характер.)
Утелил му съ волът.
(За човек, спечелил неочаквано.)
Удрязали му ръцете и ги лепнали утзад.
(За несръчен, калпав занаятчия.)
У тях и петлите снасят.
(За късметлия човек.)
Ут тучилуту мед изкарва.
(За трудолюбив човек.)
Убут ф двата.
(Несръчен, калпав.)
Шъ съ апиш зъ гъзецът.
(Ще съжаляваш.)
И последно, много актуално.
Работи, додето ти съ опулят очите, пести, додето ти носи коремът.
Хубаво е да си спомните на този празник и за сливата. Който е цепил лятото сливи и ги е сушил, зимата ще си ги дъвче.
Както стъпвате леко по пазаря, речете да ви отмерят четвърт сушени сливи. Вкъщи ги залейте с малко бренди да си върнат младежката форма и ако са с костилки - извадете ги.
После се хванете за миксерчето и разбийте две препълнени супени лъжици брашно, три супени лъжици захар, две яйца, чаша кисело мляко, щипка сол. Ще получите една гладка смес, към която прибавете отцедените сливи. Намасляте си една дълбока кексова форма и изливате в нея сместа. Фурната ви да е умерена. Печете това спиридоново сладкишче 45 минути.
Как да го разрежете, ще ви кажат сарачите. Ако нямате кафе - поднесете го с коняк. Ако пък много ви се пие, можете да го откарате само на бренди. Нали все пак е ден на майстора...
Изпратено на 10/9/2003 от Анонимен. Прочетено 2322 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25296)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш