В Кухнята

Пъстърва “Люсиен ги изпече всичките” - Цаньо СЪРНЕВ



Трябва да се гледа напред! И ако успеете да отлепите хормонално наситения си поглед от великолепния статут на колежката и не се втренчите в бюджета на второ четене, то непременно ще видите, че в събота е Никулден.
Няма друг светия в християнството, който да си пада по тънките мезета, като св. Никола. Останалите не бих казал, че са вегетарианци, но са тясно кореминизирани - кой минава с агне, друг върти змей на шиш, трети говее с черна кокошка, четвърти чака пуйка да клъвне сняг от ръцете му... Но даровете от реките, моретата, океаните (без вецовете, плажовете, нефтените сонди и водните пързалки) са за светиня Му. Свети Никола се поизложил малко на едно запиване, но на всекиго се случва. На парти на светиите заспал с чаша вино в ръка, макар че данни да се е разляла няма. Народният гений е спретнал песничка за този случай, кавърверсията на която завършва така. Разяснява я самият свети Никола: “Враг изнесе силен вятър/ та разлюля тайно море под земята/ тайно море с Бяло море, ще потопи вси кораби/ ще удави толкоз хора./ Аз зауснах и задрямах / та прикрепих вси кораби,/ изкарах ги на бял пясък накрай брега/ всички хора са спасени!”
На този ден освен свети Никола празнуват и банкерите. На тях ще се надяваме да ни избутат на белия пясък с бяла чиния в ръка.
На празничната си маса можете да не каните светци, защото ако се огледате - всички освен вас са такива. Но без риба няма да е честна трапезата. Тя не се вдига цял ден, за да е на разположение на гостите. Освен риба и хляб на нея има още фасул, зеле, сарми и постни яхнии. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се изхвърлят в реката.
Който няма именник вкъщи - пак може да празнува. Обикновено този ден се свързва с преживяно тежко премеждие и се определя от семейството като празник за здраве на къщата. На него се канят роднини и съседи. Решите ли веднъж да го определите за такъв, трябва да го отбелязвате всяка година. Ако не се сещате за такива премеждия, а ви се празнува - ще ви подам джокер. Спомнете си за кой път гласувахте в последните дванайсет години? И все с неправилната бюлетина... Тиражираната напоследък версия, че когато се пробила лодката на свети Никола в морето, той бръкнал във водата, извадил един шаран и запушил дупката с него - леко не издържа. В морето шарани няма - шараните сме в реките, язовирите и най-вече на сушата. Затова мисля, че му е дошло времето да разбием монопола на шарана за този празник. Още повече че народът е казал, щото ако на този ден някой настъпи люспа от шаран, ще се разболее или нещата му ще тръгнат зле.
Предлагам ви да опитате с пъстърва, макар че рецептата е френска. Набавяте си четири пъстърви и ги освобождавате от ненужните люспи и вътрешности. Измивате ги добре и ги подсушавате. Посолявате ги и ги нареждате плътно една до друга в красиво блюдо, в което ще ги поднесете. Поливате с чаша и половина сухо бяло вино и ги изпичате петнайсет минути в нагорещена фурна. Изливате соса в тенджера, като внимавате да не се разтрошат рибите, и ги поставяте на топло. Намачквате с вилица една равна супена лъжица брашно и трийсет грама размекнато масло. Прибавяте соса внимателно на тих огън и го бъркате непрекъснато, докато започне да се сгъстява. Подправяте с малко сол и черен пипер. Отрязвате две тънки резенчета от един лимон, а останалата част от лимона изстисквате в соса. Разбърквате добре и поливате пъстървите.
Преди да поднесете блюдото, слагате по половин резенче лимон върху главата на всяка пъстърва.
Вилици може да няма на масата, но виното е задължително! А относно погледа - вече можете да го пуснете под гаранция.

Изпратено на 12/1/2003 от Анонимен. Прочетено 4622 пъти.
Изпратено на 10/11/2007 от НИКОЛОВА.
МНОГО СЛАДУРСКА СТАТИЯ
Изпратено на 12/21/2006 от viv.
ЦАНЬО ТИ СИ ВЕЛИК !!!



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25296)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш