В Кухнята

Пълнена зелка “Измъчвай ме, но ме обичай!”
Цаньо СЪРНЕВ


Слагате киселата зелка да седне в тавичка и извършвате нещо, което после дълго ще ви потиска. С остър в ръката нож я лишавате от най-милото й - кочана. И, разбира се, след това насилие тя изпада в униние и не е толкова къдрава.
Кочана го изваждате с част от брадата - сърцето. Дъно няма да гоните, защото от зелката ще правим тенджерка. Та след кочана махате още листа отвътре навън, като следите зелката да не се разпадне, а освободеното място да е охолно.
Така, лишена от център, можете да я напълните с каквото си искате.
Най-лесно е да я напълните с кайма, както я приготвяте за кюфтета и допълнително в нея смачквате три големи варени картофа. Тъй като сте слаби по шев и кройка, увийте зелката в тензух, стегнете го и я потопете да се вари.
Но това пълнене е познато и не носи никаква тръпка, а още по-малко - кулинарния риск на възбудата. Просто получавате една гигантска сарма...
На едно наглед нищо и никакво място ядох зелката така: три вида меса, объркани с три вида зеленчуци.
Пилешкото, свинското и телешкото, накълцано като за шкембе чорба, се събират с грах, моркови и част от изваденото зеле. Всичко се запържва (първо месото, после зеленчуците), събира се заедно и се овкусява с черен пипер, настъргано индийско орехче и сол. Прави се на топки и се реди в зелката.
Без свински крак и ухо не може да мине, защото те трябва да желират сместа. Сварени, се обезкостяват (крачето), нарязват се и с малко бульон се изсипват в зелката.
Самият листников продукт се увива с конци да не се разпадне и после се пече, завит във фолио. Един час му е достатъчен.
След това се оставя да изстине и да се желира. След като зелката бъде докарана до това унизително състояние - се яде на провала.
За да не ви тежи на съвестта онази операция с кочана, удавяте постъпката си с голямо количество червено, младо, руйно... Може да е и самоток!
Песен за зелка няма, но опитайте с тази: “Сърце ме боли по тебе, два дана у кръчму, чаши ломим, руке ми кърваве...”
Изпратено на 12/23/2003 от Анонимен. Прочетено 3838 пъти.
Изпратено на 3/10/2006 от Mitra.
Haresa mi ne tolkowa receptata, a nachina j na podnasqne . Pozdrawi za Canyo, weroqtno chowek s golqmo chuwstwo za humor
Изпратено на 11/23/2005 от аниела.
Ще я пробвам тая пълнена зелкаааааааааааа !!!!!!:))))))))



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25297)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш