Бабинден
През деня бабата минава по къщите да къпе бебета, на които е бабувала. На по-големите само умива лицата и ги маже с мед и масло. Сега знаете колко струва кубик вода, плюс издръжката за Водния дух и обкръжението му, и затова обичаят е прекратен. Днес някои смятат, че като ги плюят, им мият лицето.
Не би било зле на този ден масата да е пълна - пита, баница, кокошка. Ако ли пък зейне дефицит, може поне да се спази детският обичай. Децата лижат на голо коляно бял пепелец от лозова пръчка, да не боледуват от бабици.
Армеева чорба “Зелка в тунела”
Сега сокът от зеле е много приятен и резлив. От този сок насипвате в дълбоки глинени паници и в средата на всяка слагате ситно сдребнен праз и малко задребнено кисело зеле, взето от сърцето на г-жа Листникова. Поръсвате със зъл червен пипер и притуряте няколко капки олио. Изчаквате да си “отпусне душата” - позатопли от стайната температура - и я поднасяте.
Бабин джуркан
“Не блей ми се”
Бобът и той заедно с тока и парното тежко се окашля тая година и пет лева не му се връзват на шушулката. Накиснете половинка. Ако ви мъчи заперден хоризонт или кръвно налягане, сутрин хапвайте две-три зърна от накиснатия. Поварете го десетина минути и сменете водата. С новата вода му прибавете три глави скълцан лук, два моркова - дялнати как да е. Щом омекне, изцедете го в гевгир, а може и да го наклоните с “премигнал” капак. Намачкайте го според настроението си заедно със сто грама олио и му прибавете сол и джоджен. Може също да притурите чубрица или магданоз. Но на вас ви е ясно - както и да го гласите, няма да ви заблее в чинията...