Миди в сос
Продукти:
3кг.миди с черупките
1 глава (60 г.) лук
½ чаена чаша (100 мл.) растително масло
1 бр. (50 г.) моркови
¼ глава (30 г.) целина
2 с.л.(20г.) брашно
2с.л. (40г.) доматено пюре
2-3 бр. (150 г.) червени домати
5 скилидки чесън
дафинов лист
магданоз
сол
Приготвяне: Мидите се попарват с вряща вода, за да се извадят по-лесно от черупките. Измиват се добре и се слагат да се варят няколко минути в подсолена вода заедно с дафиновия лист. В мазнината се задушават до омекване ситно нарязания лук, моркови, целина. Прибавят се брашното, доматеното пюре и нарязаните на дребно домати и чесън. Заливат се с 1 ч.ч. от мидения бульон и се варят на тих огън 10-15 минути. След това се претриват през гъста цедка. Получения сос се изсипва в тавичка и в него се пускат мидите. Пекат се на фурна около ½ час. Поднасят се топли, като се поръсват със ситно нарязан магданоз.