Миди по моряшки
24 едри миди
30г. масло
2 глави лук
1ч.ч. сухо бяло вино
1 с.л. брашно
магданоз
сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: Мидите се измиват добре и се слагат в тенджера с бучка масло, с нарязания на ситно лук и с виното. Варят се на силен огън, докато се отворят. Тенджерата се разтърсва няколко пъти по време на варенето. Щом мидите се отворят, тенджерата се снема от огъня. Отстраняват се черупките само от едната страна. Останалите с месото черупки се подреждат в подходящ съд. Течността от варенето се прецежда през гъста цедка и се слага отново на огъня. Брашното се размива с 1 с.л. разтопено масло и се прибавя постепенно към течността от варенето на миди. Оставя се да поври няколко минути, докато се сгъсти, поръсва се със сол и черен пипер. Със соса се заливат мидите. Преди сервиране се поръсват със ситно нарязания магданоз.