Сарми по китайски в микровълнова фурна
Продукти:
голяма глава прясно зеле
200 г свинска кайма
1 ч. ч. дългозърнест ориз
1/2 стрък праз
50 г бадемови ядки
1 пилешки бульон
3 - 4 резена джинджифил ( 1/2 ч. л. сух )
3 с. л. соев сос
1/4 ч. л. сусамово олио
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Кочанът се отстранява и зелето се сварява с отвора на долу в кипнала вода, за 10 минути, под капак.
2.Оризът се залива с 1 ч. ч. топла вода и се задушава под капак, в микровълнова фурна, на средна мощност, докато поеме водата.
3.Каймата се смесва със ситно нарязания праз. Подправя се с нарязан на ситно джинджифил, соев сос, сусамово олио, сол и черен пипер, след което се омесва. Добавят се смелените бадемови ядки и охладения ориз и отново се омесва.
4. Зелето се охлажда, листата се отделят и се почистват кочанчетата им. Завиват се сарми и се нареждат в иенска тенджера /2 литра/. Налива се разтворения в 300-400 мл топла вода бульон и 1 с. л. соев сос. Захлупват се с чиния. Пекат се в микровълнова фурна, под капак, на средна мощност 30 минути.