Пожар в тигана!
На всяка домакиня е известно, че котлонът у дома е пожароопасен обект No.1. Излизаме ли от къщи, проверяваме да не би да сме го забравили да грее. Неприятности обаче могат да възникнат и докато приготвяме обяда или вечерята. Най – често бедата идва от оставения върху включения котлон тиган с гореща мазнина. Отбие се “за малко” съседката, някой позвъни по телефона, а забравената на огъня мазнина започва да дими. Това все още е половин беда. Отстранявате съда от котлона и – готово. Случва се обаче мазнината да пламне. Още по – страшно е, когато огънят обхване котлона. Как трябва да се постъпи в такива случаи?
Първо, не изпадайте в паника. И не наливайте вода в мазнината – това може да разгори още повече пожара. Най – напред изключете котлона и то от самия контакт. Ако се е запалила само мазнината в тенджерата, покрийте я плътно с капак и отстранете съда. Но пламнало ли е дъното на тигана, а и самият котлон, трябва да задушите пожара със стара черга или одеяло. Ако имате под ръка ръчен пожарогасител, използвайте него. Почувствате ли, че ситуацията излиза изпод контрол, звъннете на пожарната. А за да не стигате дотам, след готвене почиствайте добре дъното на тигана от външната страна и плочата на котлона – по тях може да има мазнина, която лесно се подпалва.