В Кухнята

Пожар в тигана!

На всяка домакиня е известно, че котлонът у дома е пожароопасен обект No.1. Излизаме ли от къщи, проверяваме да не би да сме го забравили да грее. Неприятности обаче могат да възникнат и докато приготвяме обяда или вечерята. Най – често бедата идва от оставения върху включения котлон тиган с гореща мазнина. Отбие се “за малко” съседката, някой позвъни по телефона, а забравената на огъня мазнина започва да дими. Това все още е половин беда. Отстранявате съда от котлона и – готово. Случва се обаче мазнината да пламне. Още по – страшно е, когато огънят обхване котлона. Как трябва да се постъпи в такива случаи?
Първо, не изпадайте в паника. И не наливайте вода в мазнината – това може да разгори още повече пожара. Най – напред изключете котлона и то от самия контакт. Ако се е запалила само мазнината в тенджерата, покрийте я плътно с капак и отстранете съда. Но пламнало ли е дъното на тигана, а и самият котлон, трябва да задушите пожара със стара черга или одеяло. Ако имате под ръка ръчен пожарогасител, използвайте него. Почувствате ли, че ситуацията излиза изпод контрол, звъннете на пожарната. А за да не стигате дотам, след готвене почиствайте добре дъното на тигана от външната страна и плочата на котлона – по тях може да има мазнина, която лесно се подпалва.
Изпратено на 9/15/1999 от megi at triada dot bgmegi at triada dot bg. Прочетено 1756 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25299)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш