Никога не....
Никога не оставяйте готово ястие в алуминиевия съд, в който сте го сготвили. Доматените ястия, зелето, рибата освобождават много метали, затова за тях изобщо не използвайте алуминиеви съдове.
За да освежите листата на увехнал зеленчук, натопете ги най-напред в хладка, а след това в студена вода. Ако ги киснете само в студена вода ще се разруши витамин С.
В плодовата салата сипете съвсем малко минерална вода. Така ябълките, прасковите, кайсиите или бананите няма да потъмнеят.
Нарязания лук по-дълго запазва свежеста си, ако се посоли добре.
Свежестта на хряна бързо се възстановява, ако коренът се държи 2-3 часа, потопен във вода.
Краставиците се запазват по-дълго, като се поставят в емайлирана тенджера и се държат в долната част на хладилника, без да се покриват или се потапят надолу с опашката в подходящ съд с вода, която се сменя всеки ден.
Естествения цвят на гъбите се запазва, ако се потопят в леко подсолена вода, в която е добавен оцет или лимонена киселина.
Лимони и портокали, засъхнали при дълго съхранение, се освежават, като се потопят за няколко секунди във вряща вода и след това се обвият с кърпа. Откриват се, след като са напълно изстинали.