В Кухнята

В сезона на сладката

/ с продължение/
Всяка начинаеща домакиня пристъпва към варенето на сладко със страхопочитание.Открай време е известно, че при приготвянето му има тънкости.
Важно е да знаете какви плодове трябва да подберете. Ягодите не бива да са едри, месестата им част трябва да е плътна, без кухини. При малините е обратно - предпочитат се по-едрите. Кайсиите не бива да са много узрели, за да не се разкашкват, същото важи за сините сливи и прасковите. Прието е сладкото да се приготвя от бели или розови череши. За вишните изискванието е да са от по-твърдите сортове. За сладко от ябълки и круши са подходящи сортовете с бяла, твърда месеста част, оято не се разварява. При дюлите, сортът не е от значение, важното е да не са много гнили.
Кората на ябълките и крушите се обелва фино, отстранява се семенната част, по- малките плодове се нарязват надълго на половинки, по-едрите на резенчета с дебелина 2 см. Много ефектно е сладкото от цели малки круши от твърдите сортове.
След като се обелят, дюлите могат да се настържат на специално едро ренде за сладко, направо във врящия захарен сироп, но може и да се нарежат на парченца с обикновен или къдрав нож. Кайсиите се режат на половинки, а прасковите - на парчета, които също могат да се оформят красиво с къдрав нож. Сливите се обелват и безкостяват. Черешите и вишните само се обезкостяват / продават и специални уреди за тази цел/. На портокалите и лимоните се остъргва жълатат и оранжевата част от кората на ситно ренде.

Изпратено на 9/17/1999 от Galia at triada dot bgGalia at triada dot bg. Прочетено 1757 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25298)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш