Отново за сладката
За да не потъмнеят след обелването ябълките и крушите, дюлите, сливите и прасковите, те се поставят в съд с леко подкиселена или подсолена вода /1ч.л. лимонтозу или 10-20 гр сол на 1л /. В нея обаче не бива да остават повече от час. А за да не се разварят, някои плодове се слагат за 1-2 часа в бистра варна вода. Такива са сините сливи , ягодите, кайсиите, прасковите. Варният разтвор се приготвя, като 200г вар се размива в 5л вода, изчаква се варта да се утаи, бистрата вода се прелива внимателно в друг съд и в нея се поставят плодовете.
Дренките пък предварително се бланшират, като се слагат в цедка или марля и се попарват два пъти във вряща вода.След всяко топене те се изплакват добре на течаща студена вода.
След остъргване на кората на лимоните и портокалите, те се надупчват на няколко места с дебела игла. Лимоните се варят 15 мин., портокалите се изваряват 3 пъти по 2 мин., като след всяко варене се поливат обилно със студена вода.