Гаспачо с копър и маслинови крутони
Продукти за 4 порции:
1 голяма глава копър
700 гр.зрели домати
1 - 2 щипки зърна кориандър
1/2 ч.л.зърна пипер (микс)
1 с.л.зехтин
1 малка глава лук, накълцан
1 голяма скилидка чесън, счукан
1/2 с.л.балсамов оцет
1 с.л.лимонов сок
1 - 2 щипки сушен риган
1 с.л.доматено пюре
1 ч.л.сол
За гарнитура:
4 - 5 филийки франзела
1 с.л.зехтин
1 ч.л.хайвер от черни маслини
Начин на приготвяне:
Поставете доматите във вряща вода за минута, след което ги отцедете, обелете и нарежете на едро. Отрежете зелената част на главата копър и я запазете за украса. Бялата част отрежете на 4. Изхвърлете сърцевината, защото тя е най - твърда. Останалата част нарежете на тънки парчета. Сварете в подсолена вода (около 400 мл.) на слаб огън, 10 минути, след завиране.
Междувременно счукайте в хаванче семената кориандър и пипера. Загрейте зехтина и изсипете в тигана лука и подправките. Разбъркайте. След 2 минути добавете чесъна, за още 2 минути. Изсипете балсамовия оцет, лимоновия сок, доматите и ригана. Разбъркайте добре и добавете копъра, заедно с водата, в която е врял. Накрая добавете доматеното пюре и оставете супата да къкри половин час, без капак.
През това време нарежете хляба на кубчета и го изсипете в купа. Овкусете със зехтина и маслиновата паста. Изпечете крутоните във фурната на 190 градуса, за максимум 10 минути, върху хартия за печене. Охладете леко супата, след което я направете на пюре. Поставете за няколко часа в хладилника. Сервирайте гаспачото с крутоните и накълцана на ситно зелена част от копъра.
Източник: The Delia Collection