Полезно за млякото
Прясното мляко е с бял или слабокремав цвят, сладникав вкус и приятна миризма. Оставено да престои няколко часа, върху повърхността му се отделят маслени капчици. Ако млякото е със синкав цвят и неопределен вкус, това означава, че то е разредено с вода. Мляко, върху повърхността на което се образува тъмножълта или кафеникава пяна, е издоено от наскоро отелила се крава. То е с неприятна миризма и при варене се пресича.
Млякото, предназначено за 2 - 3-дневна консумация, трябва да се свари и веднага да се прехвърли в стъклен или емайлиран съд, да се покрие с тензух и да се остави на хладно място (най-добре в хладилник). Преди употреба е достатъчно само да се затопли.
Максималният срок за съхраняване на млякото в хладилник е 3 дни. Най-благоприятната температура за съхраняването му е около 0°С.
Вареното мляко трябва да се съхранява в хладилник само 2 дни, и то в добре затворен съд.
Вареното мляко, съхранявано в хладилник повече от 3 дни, е негодно за консумация, тъй като белтъчните му вещества се разрушават.
Източник: polezno.info