Мезета не само за именници
Печен лук с орехи. Четири-пет глави лук се нарязват на филии. Пекат се на фурна до омекване. Подправят се със сол, оцет и олио. Посипват се със счукани орехи.
Паниран праз. Стръковете се нарязват на няколко парчета. Овалват се в брашно и яйце. Пържат се . Мезето може да се изпълни и без яйце. Но тогава олиото загаря малко по-бързо.
Има и вариант без пържене. Просто нарязаните парчета праз се покриват със заливка от натрошено сирене и яйца. Получава се нещо като “торта от праз”. Вместо сирене може да се употреби извара. Тортата е подходяща за всякакви питиета.
Чипс от ряпа. Това мезе е толкова ефектно, че може да впечатли и трезвен човек. За него са подходящи и черна, и бяла ряпа. Ряпата се нарязва на тънки кръгчета. Но задължително трябва да се обели. Кръговете се пържат в силно загрято олио. След това се солят с едра сол. На вид са досущ като китайски чипс от скариди. Вкусът не е точно същият, но върши работа.
Описаните мезета са плод на колективния гений на пиещия българин. Те се смилат лесно и не водят до инциденти на сутринта. Вкусът им е изключителен и се запомня дори след методичната употреба на ракия и вино по именните дни.