Хитринки в кухнята
Ако сте пресолили ястието , пуснете в него нарязан суров картоф, овалян в малко захар
- За да запази оризът белия си цвят, сложете го да се вари в гореща подсолена вода, в която сте капнали малко лимонов сок.
- Магданозът и копърът се прибавят към ястието, след като то вече е готово. Така тези подправки запазват и яркозеления си цвят, и витамините.
- Говеждото месо ще уври по – бързо и ще стане по – вкусно, ако вечерта гo натриете с горчица на прах, на сутринта изплакнете със солена вода, намажете с малко оцет и оставите да престои 3-4 часа.
- Тежката миризма на рибата ще отстраните, като я натриете с лимон или я покриете със ситно нарязан лук и я оставите да престои така 2-3 часа
- Когато ви е необходим само белтъкът на яйцето, пробийте черупката му с игла от двата противоположни края. Така ще изтече само белтъкът, а жълтъкът ще се запази в хладилника още 1-2 дена, без да хване коричка.
- За да не гори брашното при пърженето на тиквички и патладжани и да не замърсява олиото, потапяйте ги в по – гъста кашичка от брашно и вода.
- Доматите ще се обелят по – лесно, ако прекарате от дръжката им надолу с натиск острието на ножа под такъв наклон, че да не ги срязва; обработете така целия домат.
- Вместо да сушите магданоза за зимата, накълцайте го и го натъпчете плътно в бурканчета, като го осолите обилно. Притиснете го отгоре с дъсчица, докато се покрие със сока си. Така най – добре запазва своя аромат. При готвенето само трябва да слагате по – малко сол на ястието, което ще подправяте с магданоз.
- Чесънът ще се счука по – лесно, ако в хаванчето смесите скилидките с малко сол.