Естрагон
(Тарос)
Естрагонът е пренесен през XVI век от Изтока. Като храст днес той се среща в много страни и градини. За неговата популярност допринася най-много френската кухня. Използва се за марината на кисело печено, при приготвянето на сосове, консервиране на краставички. Ситно нарязаните листа се слагат в плънки с месо или преди да се пече, месото се натрива с тях. С прибавка на естрагон, оцетът става по-нежен и вкусен, придава пикантен вкус на салатите.
Кавказците, както и французите предпочитат естрагона пред всички останали подправки. За предястие те увиват в питки четвъртинки от яйца и естрагонови листа. Използват се пресните листа и върховете на стеблата. От изсушения естрагон се употребяват само листенцата. Препоръчва се при безсолна диета.