Баклава
Нито една традиционна ориенталска трапеза не минава без баклава. Съществуват множество рецепти за приготовлението и, но ние ще се ограничим само с най-достъпната и лесна за изпълнение.
Необходими продукти: 700г оризово брашно /може и пшенично/, 500г вода, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 яйца, 400г разтопено масло, 250г смлени орехи. За сиропа - 400г захар, 500г вода и сока от половин лимон.
Приготовление: Замесете тесто от брашното яйцата, водата, като добавите и щипка сол. Разделете го на 10 части. Разточете възможно най-тънките кори. Нареждайте корите в тавичка, като обилно ги намазвате с масло. Всяка втора кора поръсвайте с орехи. Последната намажете с остатъците от маслото. Преди да сложите баклавата във фурната, разрежете на ромбове по два сантиметра. Печете цял час. През това време пригответе сиропа. Смесете захарта, водата и лимоновия сок. Сложете на котлона, оставете да заври и бъркайте, докато захарта се разтвори. Изстудете сместа. Щом баклавата се опече, извадете я от фурната и внимателно я залейте отгоре с готовия сироп.