Познавате ли гъбите?
Старите гъбари съветват мераклиите задължително да спазват няколко правила. Да знаят, че печен гъбар не се става за един ден. Като отрежат гъба, каквато и да е тя, да я обърнат. Печурката отдолу е бежова до светло, тъмно кафява и по това няма да я сбъркате с отровния и двойник - бялата мухоморка.Каквато и е да е гъба, ако ви замирише на лошо я хвърлете.Носът ви трябва да работи!На всяка гъба трябва да се знае миризмата. Но и многото други белези, по които да ги различавате. Сред печурките може да се срещне и бисерка, която, панирана е по-вкусна от пържола, но и тя има "приятелка" - смъртоносната пантерка. Отчупвате парче от гуглата и ако пусне розово, може да се сложи в кошницата. Иначе е сигурно, че е отровният двойник.
От десетките ядливи гъби, обаче предпочитайте кладницата, която расте от октомври до март по изгнили дънери на бук,дъб, топола, орех. Всякак можете да я сготвите - с ориз, на чорбица. Ако я сварите, изцедите водицата, смелите я с машинката и направите кюфтета,пръстите си ще оближете!...