В Кухнята

Познавате ли гъбите?

Старите гъбари съветват мераклиите задължително да спазват няколко правила. Да знаят, че печен гъбар не се става за един ден. Като отрежат гъба, каквато и да е тя, да я обърнат. Печурката отдолу е бежова до светло, тъмно кафява и по това няма да я сбъркате с отровния и двойник - бялата мухоморка.Каквато и е да е гъба, ако ви замирише на лошо я хвърлете.Носът ви трябва да работи!На всяка гъба трябва да се знае миризмата. Но и многото други белези, по които да ги различавате. Сред печурките може да се срещне и бисерка, която, панирана е по-вкусна от пържола, но и тя има "приятелка" - смъртоносната пантерка. Отчупвате парче от гуглата и ако пусне розово, може да се сложи в кошницата. Иначе е сигурно, че е отровният двойник.
От десетките ядливи гъби, обаче предпочитайте кладницата, която расте от октомври до март по изгнили дънери на бук,дъб, топола, орех. Всякак можете да я сготвите - с ориз, на чорбица. Ако я сварите, изцедите водицата, смелите я с машинката и направите кюфтета,пръстите си ще оближете!...
Изпратено на 3/24/2000 от megi at triada dot bgmegi at triada dot bg. Прочетено 2027 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26316)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25182)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш