В Кухнята

Захарта

ИСТОРИЯ
През ХІ век кръстоносците донесли захарта в Европа. Присъствието й в домовете на аристокрацията било символ на техния обществен статут.
До средата на ХІІІ век във Великобритания захарта не била широко разпространена. По-късно захар вкъщи можели да си позволят само заможните хора, които си я купували срещу 2 шилинга, което, приравнено с днешния стандарт, е около 44 лири стерлинги.
До 1493 г. захарта си остава наистина луксозна храна. След тази година Христофор Колумб отнася захар в Западна Индия, където тя започва да се отглежда в големи плантации. Производството на захар във Великобритания набира сили пред ХVІІ век и до 1750 година захарните фабрики в страната произвеждат по 30 000 тона годишно.
През 1747 г. германски химик установява, че захарта може да се извлече и от корен. След това откритие започва отглеждането на захарно цвекло в почти цяла Западна Европа и Русия. Захарта вече става евтин продукт, достъпен за всички, критерии за социално положение – ако едно домакинство не може да си позволи захар в кухнята, значи наистина е много бедно. Днес захарта има основна роля за нормалното изхранване на населението на планетата.
ХРАНИТЕЛНОСТ
Една чаена лъжичка захар, около 5 грама, съдържа само 16 калории – много по-малко, отколкото мнозина предполагат. В захарта няма нито белтъчини, нито мазнини. Основната хранителна сила на захарта се крие в захарозата, която осигурява енергията на организма. Нерафинираната кафява захар съдържа някои минерали, които не се разграждат при кристализационния процес. Сред тях са калцият, който е важен за здравето на зъбите и костната система и желязото за кръвта.
ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ
· Поръсете малко захар върху глазурата или шоколадовия крем на сладкиша. Така ще предотвратите образуването на ципа отгоре им.
· Покрийте с карамел портокали, череши или ягоди и ще получите чудесни петифури. Разтворете 100 гр. захар в 50 мл. вода и я оставете на котлона. Не разбърквайте. Когато сместа стане златиста, я излейте внимателно върху плодовете, като си помагате с вилица.
· “Банани по карибски” са незаменим десерт за вечерно парти. Обелете четири банана и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмнеят. Наредете ги на един пласт в огнеупорен съд. Покрийте ги с 50 гр. масло и залейте всички със сок от портокал, размесе с малко тъмен ром. Прибавете 50 гр. тъмнокафява захар и покрийте съда с фолио. Сложете съда във фурната за около 20 минути или докато маслото и захарта се смесят със сока. Сервирайте веднага, като гарнирате десерта с изстудена сметана.
Изпратено на 4/13/2000 от Shoumen at info dot bgShoumen at info dot bg. Прочетено 1582 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26316)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25182)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш