Яйцата
Еврейски "печени" яйца
Продукти
12 яйца, люспите на поне 2 кг стар лук, вода и при консумацията сол и чер пипер
Време за приготвяне: поне 5 часа; 6 порции
Готвене
Изваждате яйцата от хладилника поне един час преди да ги варите, за да са на стайна температура. Слагате ги да врат на средно силен огън заедно с люспите от лука и вода, колкото да ги покрие. Две-три минути след като кипне водата, намалявате силата на огъня до минимум и оставяте яйцата да къкрят в покрита тенджера на слаб огън няколко часа. Черупките им се оцветяват в тъмнокафяво. Преди консумация ги измивате. Нарязвате ги на четири и ги посипвате със сол и прясно смлян чер пипер. Ще видите, че яйцата са придобили съвсем особен, изключително приятен вкус. Жълтъкът става като мозък, а белтъкът е леко жилав. Религиозните евреи приготвят така наречените съботни яйца в нощта преди събота, като ги оставят да къкрят на слаб огън в покрита тенджера във фурната цяла нощ. За съботния ден, когато не се работи, яйцата трябва да са готови. В някои варианти в съда за готвене на яйцата се добавят малко олио и кафе.