"Чаени" ("мраморни") яйца по китайски
Продукти
8 яйца, 1 с. л. сол, 2 с. л. соев сос, 3 с. л. листа от черен чай, 1 карамфилче или няколко зърна анасон
Време за приготвяне: поне 2 часа; 4 порции
Предварителна подготовка
Измивате добре яйцата. Слагате ги в тенджера със студена вода, достатъчна да ги покрие. След като водата кипне, варите яйцата на слаб огън 10-15 мин. Измивате ги със студена вода. Начуквате с лъжица черупките им отвън, но без да ги белите.
Готвене
1. Сипвате в тенджерата нова студена вода и след като кипне, добавяте яйцата и всички подправки. Оставяте яйцата да къкрят поне 1 час, като от време на време проверявате дали водата е достатъчна, за да ги покрие.
2. Спирате огъня и оставяте яйцата във водата най-малко 30 мин, а още по-добре няколко часа до момента на сервирането им.
Изваждате яйцата от водата, отцеждате ги добре и обелвате черупките. Чаят, проникнал през черупките, е оставил красиви "мраморни нишки" по външната страна на яйцата. Разрязвате яйцата на две или на четири.
Един китайски специалитет, който особено радва очите.