Десерт с шипков мармалад
Продукти:
500г брашно
1ч.ч. стопена свинска мас
2ч.ч. кисело мляко
1 амонячна сода
2 ванилии
2 яйца
1ч.ч. захар
100г пудра захар
200г гъст шипков мармалад
Приготвяне:
Яйцата се измиват добре с топла вода, счупват се едно по едно в дълбок съд и към тях се добавя захарта. Върху вестник се пресява указаното количество брашно. В отделна купичка се отмерват двете чаши кисело мляко. Яйцата заедно със захарта се разбиват на крем до побеляване. Включва се предварително фурната на 250 градуса. В друг дълбок съд се изсипва половината от пресятото брашно. Към него се добавят двете ванилии, разбитите яйца, стопената свинска мас и киселото мляко с угасената вътре амонячна сода. Започва да се обърква тесто което се замесва. Постепенно се добавя останалото количество брашно така че да се получи средно меко тесто. Тестото се разделя на две половини. От всяка топка се разточва кора с дебелина 1 см. Взема се правоъгълна тава за печене с размери 45х25, намазва се леко с краве масло, слага се едната кора и се поставя във фурната за печене. Намаля се фурната на 200 градуса. След около 20 минути кората е опечена, изважда се и се слага в правоъгълен съд. След което е време да се зареди втората кора. След като се изпече и тя се намазва долната кора обилно с шипков мармалад и се покрива с горната кора. Отгоре се поръсва обилно с пудра захар. След половин час може да се нареже на ромбове и да се подредят в тортена или някакъв друг вид чиния. Покриват се прозрачно домакинско фолио. Десерта се консумира на следващия ден.
Източник: malkitaini.com