Сладко от дюли
Продукти
3 кг дюли
1,5 кг захар
1 1/2 ч.л. лимонтозу
2 с.л. коняк
2 листа индрише
Приготвяне:
Дюлите се измиват, обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на кубчета с къдраво ножче. В дълбока тава се слагат дюлените кубчета. Поръсва се 1.5 кг захар, налива се 500 мл вода и се слага на котлон. Като заври водата, започва да се бърка с решетеста лъжица. Котлонът се намаля на степен 2. Обира се пяната отгоре, която се отделя. Поливат се 2 с.л. коняк или уиски /ракия/, за да се запази цвета на сладкото. Когато сгъсти сиропа, се добавя лимонтозу и листата индрише. Разбърква се отново добре и се оттегля от котлона. Конфитюрът се зарежда в сухи бурканчета. Затварят се с капачки на винт. Обръщат се с капачките надолу и се оставят за 24 часа навън да изстинат и да се вакумират.
Източник: babapena.com