Никулденски шаран
Продукти:
1 шаран - 2 кг
200 г смлени орехи
400 мл доматен сос от консерва
50 г стафиди
1 морков
2 глави зрял лук
50 мл бяло сухо вино
щипка сол, суха мащерка и девесил
щипка червен пипер
100 мл мазнина за готвене
Приготвяне:
Ако не е почистена рибата, се налага да се махнат вътрешностите и люспите. В тиган за пържене се слагат смлените орехи, лукът, нарязан на филийки, морковът настърган на ренде, 3 с.л. от доматения сос, бялото вино, солта, сухите подправки, стафидите и червения пипер. Добавя се половината от посочено количество мазнина, вода 100 мл и се оставя на загрят котлон за задушаване под капак. Процесът трае 10 - 15 минути. След това се взема дървената лъжица и внимателно се пълни шаранът. Когато е готов се зашива се дебел конец за да не излезе плънката. Взема се тава за печене, на дъното се слага останалата част от доматения сок от консерва, подреждат се три добре измити пръчки от черница (трябва да са не по- дълги от шарана и дебелинита им да е 1 см в диаметър). Върху тях се слага напълнения шаран, полива се отгоре останалото количество мазнина, вода 250 мл и се слага за печене в умерено предварително загрята фурна на 200 градуса. Ястието се пече 60 минути. Все пак е добре да се наблюдава да не се пресуши или препече. Сервира се като се режат от рибника напречни парчета с дебелина 1 см и се слага от соса.
Източник:babapena.com