Печено агнешко
Продукти:
2 кг. агнешко месо (бут, плешка или др)
2 с. л. зехтин
Марината:
3 с. л. дижонска горчица
2 с. л. лимонов сок
3 с. л. ситно нарязан чесън
кора от един портокал
сок от 1/2 портокал
1 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. смляна канела
1/2 ч. л. люспи от червен пипер
1 ч. л. морска сол
1 ч. л. смлян черен пипер
Приготвяне:
Всички продукти се смесват за маринатата. С така получената смес се намазва добре месото. Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника. 1 час преди печенето се изважда от хладилника.
Фурната се нагрява до 200 С. Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки (така се изпича отвсякъде). Отгоре се полива с 2 с. л. зехтин. Пече се около 1 - 1 1/2 часа (температурата на готовото агнешко е 70 С), ако месото прегаря покрийте го с фолио.
Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото.
Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци.
Източник:gotvetesmen.com