Тиквен мус
Не знам дали сте почитатели на класическите рецепти с тиква като тиква на фурна, варена тиква, тиквеник... аз лично не съм. Правя тиква на фурна веднъж годишно, колкото да се запази традицията и обикновенно не повтарям.
Този тиквен мус обаче е нещо коренно различно. Лекият и пухкав тиквен крем е толкова вкусен, че в къщи изядохме целият мус за 1 ден и на следващия се наложи да го приготвям отново. Пробвайте и вие, няма да останете разочаровани :)
За крема:
1/2 тиква*
3-4 супени лъжици домашен мед
2 супени лъжици лукума**
2 супени лъжици кокосово масло
щипка кориандър
малко хималайска сол
няколко шепи суров орех
Инструкции:
1. Изрежете кората на тиквата и я нарежете на парчета.
2. Варете около 30 мин или докато омекне.
3. Оставете я да се охлади леко за около 10-15 минути.
4. Сложете сварената тиква в блендера заедно с останалите съставки и пасирайте докато не се получи лека пухкава смес.
5. Напълнете чашите или купичките до половина с крема, сложете орехите и изсипете остатъка от крема отгоре.
6. Съхранявайте в хладилник.
* 1/2 тиква в моя случай беше среден размер тиква, която тежеше около 2.4 кг. в пълен размер.
** Лукумата е растителен подсладител, който има лек карамелов вкус. Ако нямате лукума, можете спокойно да я пропуснете, или да я замените с агаве , кленов сироп или стевия :)
Приятен апетит!
Източник: zdravosloven.com
Снимки: faqs.org; bodybyjanalyne.com