Коледни бисквитки с кралска глазура
Продукти
За тестото:
За кралската глазура:
- 3-4 бр. белтъци
- 4 ч.ч. пудра захар
- няколко капки лимонов сок
- боя за хранителни цели (по желание)
Приготвяне
Нарязаното на малки парченца масло се поставя в купа и с ръце се обърква с пресятите брашно, пудра захар и сол, докато се образуват трохи. Добавят се леко разбития жълтък и ванилията (ако е ванилия на прах, се пресява към брашното и захарта) и се меси тестото. Завива се с прозрачно домакинско фолио и се поставя в хладилника, за да се стегне за около 2-3 часа. Фурната се загрява до 180 С. Тестото се разделя на две части. Едната се оставя в хладилника, а другата се разточва на пласт с дебелина 3-5 мм. С формичка се режат сладките и се поставят в тавата. Пече се около 10 минути (докато краищата започнат да променят цвета си). Вадят се от фурната и веднага се изваждат от тавата.
Кралската глазура се приготвя, като се разбиват на пяна яйцата с лимоновите капки. След това се добавя и пресятата пудра захар и се разбърква с миксер до получаване на гладка и лъскава смес. Част от глазурата се оцветява с боята. След като сладките изстинат, с помощта на малка четка (за рисуване) се нанася глазурата. Преди да се поднесат бисквитките, глазурата трябва да се втвърди.