За новогодишната трапеза - Пикантен свински врат на фурна
|
| | |
Необходими продукти:
За врата:
- Парче свински врат - около 1.5 кг
- 3 с.л. от "тайната ми съставка" :) нищо, че не е тайна, има я в рецептата за крилца на фурна...
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. едро смлян черен пипер
- 1 ч.л. едро смлян бял пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
- 1 ч.л. чили (или фино смлян лют червен пипер)
- 1 с.л. зеленчукова подправка
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. мед 1 с.л. зехтин
- 1 чаша бира + ½ с.л. зеленчукова подправка
За марината:
- 50 мл соев сос
- 50 мл водка
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Добре е да мариноваме месото от предната вечер или поне 12 часа преди да го печем.
С помощта на кухненски конец или здрав памучен конец оформяме свинския врат на стегнато руло, без стърчащи и висящи части месо по него.
Смесваме соевия сос и водката и с помощта на спринцовка (този метод на Пепи за мариноване :) е уникален!!) и инжектираме сместа в месото от всички страни – по малко през 3-4 см. Ако не разполагаме с подходяща спринцовка – пробождаме месото многократно с тънък остър нож, така че течността да може да проникне по-дълбоко.
Разбъркваме в малка купа горчицата, меда и зехтина и намазваме рулото равномерно. Завиваме стегнато с еластично фолио и оставяме да отлежи в хладилника за през нощта (или за около 12 часа).
След като сме готови да го печем, изваждаме от хладилника, развиваме фолиото и запържваме рулото в сух тиган от всички страни за по 1-2 минути – да се „запечата”.
В суха купа смесваме сухите подправки и разбъркваме добре и разстиламе равномерно върху хартия за печене или кухненско фолио.
В отделната купа смесваме втората част горчица, мед и зехтин и намазваме „запечатаното” руло равномерно от всички страни отново.
Прехвърляме върху хартията с подправките и го овалваме добре и равномерно от всички страни.
Прехвърляме в подходящ съд за печене – най-добре с двойно дъно, в който предварително сме сипали бирата със зеленчуковата подправка.
Покриваме съда с кухненско фолио, поставяме в студена фурна и печем – според оригиналната рецепта: на 250С за около 30 минути или на 180С за около 70-80 минути ( по 40 минути на кг/месо). Но бог знае защо моето месо след около 90 минути на 180С, като го резнах в каря, си беше все още кървящо сурово (сигурно ни е било по-съзряло прасенцето) и едва след около 2.5-3 часа на 180С вече беше ОК :) според нашите предпочитания (т.е. да не е розово отвътре).
Източник: angellovescooking.blogspot.com