В Кухнята

За новогодишната трапеза - Пикантен свински врат на фурна

              

 

Необходими продукти: 

За врата:

  • Парче свински врат - около 1.5 кг
  • 3 с.л. от "тайната ми съставка" :) нищо, че не е тайна, има я в рецептата за крилца на фурна...
    • 1 ч.л. сладък червен пипер
    • 1 ч.л. едро смлян черен пипер
    • 1 ч.л. едро смлян бял пипер
    • 1 ч.л. кимион
    • 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
    • 1 ч.л. чили (или фино смлян лют червен пипер)
    • 1 с.л. зеленчукова подправка
    • 1 с.л. горчица
    • 1 с.л. мед 1 с.л. зехтин
    • 1 чаша бира + ½ с.л. зеленчукова подправка

За марината:

  • 50 мл соев сос
  • 50 мл водка
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. зехтин

 Начин на приготвяне:

Добре е да мариноваме месото от предната вечер или поне 12 часа преди да го печем.

С помощта на кухненски конец или здрав памучен конец оформяме свинския врат на стегнато руло, без стърчащи и висящи части месо по него.

Смесваме соевия сос и водката и с помощта на спринцовка (този метод на Пепи за мариноване :) е уникален!!) и инжектираме сместа в месото от всички страни – по малко през 3-4 см. Ако не разполагаме с подходяща спринцовка – пробождаме месото многократно с тънък остър нож, така че течността да може да проникне по-дълбоко.

Разбъркваме в малка купа горчицата, меда и зехтина и намазваме рулото равномерно. Завиваме стегнато с еластично фолио и оставяме да отлежи в хладилника за през нощта (или за около 12 часа).

След като сме готови да го печем, изваждаме от хладилника, развиваме фолиото и запържваме рулото в сух тиган от всички страни за по 1-2 минути – да се „запечата”.

В суха купа смесваме сухите подправки и разбъркваме добре и разстиламе равномерно върху хартия за печене или кухненско фолио.

В отделната купа смесваме втората част горчица, мед и зехтин и намазваме „запечатаното” руло равномерно от всички страни отново.
Прехвърляме върху хартията с подправките и го овалваме добре и равномерно от всички страни.

Прехвърляме в подходящ съд за печене – най-добре с двойно дъно, в който предварително сме сипали бирата със зеленчуковата подправка.

Покриваме съда с кухненско фолио, поставяме в студена фурна и печем – според оригиналната рецепта: на 250С за около 30 минути или на 180С за около 70-80 минути ( по 40 минути на кг/месо). Но бог знае защо моето месо след около 90 минути на 180С, като го резнах в каря, си беше все още кървящо сурово (сигурно ни е било по-съзряло прасенцето) и едва след около 2.5-3 часа на 180С вече беше ОК :) според нашите предпочитания (т.е. да не е розово отвътре).

Източник: angellovescooking.blogspot.com

Изпратено на 12/28/2011 от Анонимен. Прочетено 4751 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29456)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26315)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25294)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25180)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22926)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш