В Кухнята

Знаете ли, че .....



Салата
Произходът и названието на това блюдо имат различен произход. Едни считат, че в основата му лежи главната, макар и не единствена подправка на салатата – солта. Други мислят, че блюдото е наречено така по названието на зеленчуковото растение /зелената салата/, листата на което се употребяват за храна в суров вид.
Думата салата в 18 век била заимствана от френски език, където пък дошла от италиански и означавала “солена”.
Европейската кухня познава голямо разнообразие от салати. Те могат да се приготвят от всякакви зеленчуци и плодове. Французите са признати майстори на сосове за салата. Латиноамериканците задължително им добавят царевица и често даже месо. На Азия принадлежат разнообразните рибни салати, като в този регион китайците държат първо място по кулинарно майсторство.

Супа
Почти във всички кухни супите имат своя запазена територия. Безспорно шампиони по количество рецепти са руснаците. Асортиментът от супи при тях е създаден отдавна и с някои изменения се е съхранил и до днес. Неизменно е мястото им най – вече в обедното меню.
Първоначално за този вид ястия в Русия използвали думата “чорба”. Едва в епохата на Петър Първи се появява названието “супа”, взаимствано от френски. С него наричали само чуждестранните блюда, но постепенно то се разпростряло и върху руските чорби.

Изпратено на 6/13/2000 от Наталия МилановаNataly at triada dot bg. Прочетено 2196 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26317)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25183)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш