Знаете ли, че .....
Салата
Произходът и названието на това блюдо имат различен произход. Едни считат, че в основата му лежи главната, макар и не единствена подправка на салатата – солта. Други мислят, че блюдото е наречено така по названието на зеленчуковото растение /зелената салата/, листата на което се употребяват за храна в суров вид.
Думата салата в 18 век била заимствана от френски език, където пък дошла от италиански и означавала “солена”.
Европейската кухня познава голямо разнообразие от салати. Те могат да се приготвят от всякакви зеленчуци и плодове. Французите са признати майстори на сосове за салата. Латиноамериканците задължително им добавят царевица и често даже месо. На Азия принадлежат разнообразните рибни салати, като в този регион китайците държат първо място по кулинарно майсторство.
Супа
Почти във всички кухни супите имат своя запазена територия. Безспорно шампиони по количество рецепти са руснаците. Асортиментът от супи при тях е създаден отдавна и с някои изменения се е съхранил и до днес. Неизменно е мястото им най – вече в обедното меню.
Първоначално за този вид ястия в Русия използвали думата “чорба”. Едва в епохата на Петър Първи се появява названието “супа”, взаимствано от френски. С него наричали само чуждестранните блюда, но постепенно то се разпростряло и върху руските чорби.