Колко голяма трябва да е порцията риба?
br>Когато купуваме за основно ястие цяла риба, филе или котлети, винаги възниква въпросът : колко изяжда нормално един човек. Желязното правило гласи - на възрастен -200 гр риба без костите, а на деца около 150 гр. Така, че трябва да знаете колко се изхвърля при почистването. При филето този проблем отпада - то е готово за кулинарна обработка. Големите риби - меч или тон, се продават от търговците нарязани на големи шайби. Шайба с дебелина 2см, обикновено е с тегло 200 гр. За да получите порция 200 гр, е необходимо да закупите следните количества риба :
Херинга до 300 г
Треска/парче/ 350 г
Скумрия 325 г
Пушена скумрия до 350 г
Сьомга, лакерда,
лакс /парче/ 300 г
Морски костур пушен 275 г
Калкан до 350 г